Wat is een goede zonnebrandcrème?
Afgelopen week was het eindelijk zover: volop zon in Nederland. Blote hemdjes werden afgestoft en we gingen massaal de zon in.
Al liggend op je badhanddoek heb je je misschien afgevraagd hoe het ook alweer zat met zonnebaden en zonnebrandcrème. Wel of niet goed voor mijn huid? Wat is eigenlijk een goede zonnebrandcrème? Ik heb het even op een rijtje gezet.
Twee voordelen van de zon: aanmaak van vitamine D en melatonine
Je hebt zon nodig op je huid, eigenlijk het hele jaar door. Met behulp van de UVB-stralen in de zon kan je huid namelijk vitamine D aanmaken. Deze vitamine is erg belangrijk voor je gezondheid. Zeker als vrouw 40+. Kort samengevat: een vitamine D tekort heeft o.a. een relatie met botontkalking, artrose, (borst)kanker, hoge bloeddruk en hart-en vaatziektes. Een kwartiertje onbeschermd in de zon als je een lichte huid hebt, wat langer als je een donkere huid hebt is voldoende in deze tijd van het jaar. Daglicht speelt daarnaast een belangrijke rol bij de regulering van het slaaphormoon melatonine. Slaap je slecht, zorg dan overdag voor voldoende daglicht. Tot slot heeft zonlicht ook een ontstekingsremmende werking op de huid. Als je last hebt van eczeem of psoriasis dan weet je dit vast wel.
Twee nadelen van de zon: veroudering van je huid en huidkanker
Als de zon dan eindelijk schijnt wil je er misschien wel langer in dan een kwartiertje. Let op: alle UV straling is een ramp voor de kwaliteit van je huid! Naast het normale verouderingsproces is de zon de belangrijkste veroorzaker van rimpels, pigmentvlekken en een huid die eruit ziet als gelooid leer. Zo’n huid wil je misschien best wel, maar liever op je 80ste dan op je 50ste. Dit betekent dat je je huid, na het eerste kwartiertje voor je portie vitamine D, moet gaan beschermen tegen teveel UV-straling.
De UV-straling kan daarbij ook het DNA van je huidcellen aantasten waardoor huidkanker kan ontstaan. Eerst dacht men dat dat kwam door de ultraviolet-B stralen (UV B) die zorgen voor de verbranding. Tegenwoordig blijken de UV A stralen, die zorgen voor je bruine kleurtje, de grootste boosdoener te zijn. Deze dringen dieper door in je huid en zijn daardoor lastiger te beschermen. Tijd dus om op zoek te gaan naar een goede zonnebrandcrème. Want die heb je echt nodig, niet alleen als je op het strand ligt, maar ook bij het fietsen, tuinieren, wandelen en zelfs in de schaduw onder de parasol.
Zonnebrandcrèmes met chemische beschermingsfilters
Je huid moet dus beschermd worden tegen de schadelijke UV A en B stralen. Er zijn stoffen die veel worden gebruikt in zonnebrandcremes die je beter niet op je huid kunt smeren. De meeste kwalijke stoffen zitten in de zogenaamde chemische filters. De stoffen van crèmes met chemische filters worden opgenomen in je lichaam en komen in je bloed terecht.
Ik wil je eigenlijk niet vermoeien met allerlei ingewikkelde namen van stoffen die je beter kunt vermijden maar ik noem hier toch de belangrijkste: oxybenzone, benzofenon-3, PABA, retinylpalmitaat, methylparabenen, fragance, padimaat en minerale olieën (minerale olieën zijn op basis van parafine of petroleum en zijn afkomstig van de petrochemische industrie). Over het algemeen verstoren deze stoffen de balans in je kostbare hormoonhuishouding, schijnen ze kankerverwekkend te zijn of kunnen juist een bedrage leveren aan DNA schade. Je kunt ze dus beter vermijden.
Zonnebrandcrèmes met fysische beschermingsfilters
Fysische filters worden niet opgenomen door de huid, zijn daardoor veilig en bieden een betere bescherming. Ze bevatten zink oxide en/of titanium dioxide. Ze worden ook wel ‘zonnebrand op mineralen basis’ genoemd. (Deze zijn niet afkomstig van de petrochemische industrie). Ze blijven óp de huid liggen waardoor de UV-stralen worden gereflecteerd. Het nadeel is dat het een wat witte waas op de huid achterlaat. Laten ze geen witte waas achter dan zitten er kleine (nano) deeltjes in die in de bloedbaan terecht kunnen komen. De risico’s hiervan zijn nog onbekend maar er is mogelijk een link met kanker. Nano-deeltjes wil je dus ook niet.
Met andere woorden, zonnebrandcrème is eigenlijk helemaal geen goed product voor je lichaam, maar de schade van de zon is helaas nog veel erger. Daarom dat het gebruik van zonnebrandcrème toch aan te raden is vanwege de gevaren van UV straling. Tenzij je natuurlijk de hele zomer binnen blijft zitten en nooit de zon ingaat. Maar ja, dat is nou ook weer zo wat.
Goede natuurlijke zonnebrandcrèmes, zijn ze er wel?
Het bleek dus best een speurtocht te zijn naar goede, natuurlijke zonnebrandcrèmes. De diverse webwinkels laten lang niet altijd de ingrediënten zien van hun producten, dus je weet dan niet wat je koopt. Natuurvoedingswinkels of biologische winkels verkopen niet altijd alleen maar natuurlijke producten is mijn ervaring. Producenten van duurdere, 100% natuurlijke merken zoals Dr Hauschka zijn gestopt met het maken van zonnebrand omdat ze niet wilden voldoen aan de “chemische” eisen die worden gesteld door de EU voordat iets een zonnebrand mag worden genoemd. Eigenlijk is het dus niet mogelijk om 100% natuurlijke zonnebrand te vinden. Wat heeft mijn speurtocht dan toch opgeleverd voor je
Gelukkig bij Bio4Men heb je een paar alternatieven;
- 66 30 gebruikt een natuurlijke/ gepatenteerde middel onder de naam Urban Shield die de hoogste bescherming biedt tegen vervuiling van ozon, vrije radicalen, stress en zoninvloeden.
- Green People Organics bied ook paar body creams zonder de schadelijke ingredienten
De belangrijkste alternatieven
- Neem vroeg in de ochtend (of in het voorjaar) je eerste (onbeschermde) zonnebadje en bouw zo langzaam je natuurlijke bescherming op tegen de zon; nl je pigmentlaag
- Doe klusjes buitenshuis (in de tuin bijvoorbeeld) vroeg of laat op de dag. Hetzelfde geldt voor fietsen, hardlopen, tennissen of wat je dan ook graag doet aan buiten sporten of bewegen. Op een zonnige dag gewoon vroeg of laat afspreken.
- Draag beschermende kleding, ga onder een parasol of boom zitten en draag een leuke hoed bij het winkelen
- Gebruik kokosolie op je huid. Dit houdt niet alleen je huid soepel maar weerkaatst het licht waardoor je huid minder UV schade oploopt. Let op: het is geen zonnebrandcrème dus de bescherming tegen UV is te weinig. Zoals gezegd meng ik het met een minerale zonnebrandcreme.
- Neem groene thee of extra vitamine C wat een goede anti-oxidanten zijn en je beschermen tegen UV straling.
- Eet dagelijks groene groenten voor de chlorofyl. Dit zit ook in de superfoods spirulina en chlorella
- Eet voldoende eiwitten; eiwitten zijn de bouwstoffen van je huid en gaan veroudering tegen.