De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De huid laat zien wie je bent, hoe je je voelt en reflecteert het leven dat je leidt. Veel huidverzorgingsproducten bevatten ingrediënten waarover in toenemende mate bezorgdheid ontstaat vanwege de negatieve invloed die ze op onze gezondheid zouden hebben. Men is op zoek naar veiligere en meer natuurlijke producten, maar er is verwarring over wat de term ‘natuurlijk’ nu eigenlijk inhoudt. Veel producten die ‘natuurlijk’ genoemd worden, bevatten synthetische conserveermiddelen of ingrediënten die onze gezondheid of het milieu kunnen schaden.
Natuurcosmeticakeurmerken en -labels zijn er om consumenten te helpen in de zoektocht naar natuurlijke en biologische producten zonder bestanddelen die schadelijk voor mens, dier en milieu zijn.
Deze keurmerken hebben allemaal eigen richtlijnen met toegelaten grondstoffen en ingrediënten, verwerkingsmethodes en een natuurlijk en biologisch aandeel.
Wat zijn INCI namen?
INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredients, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten.
INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmeticaindustrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaariseerde namen voor stoffen die in cosmetica worden verwerkt. Op het etiket worden bij alle cosmetica de ingrediënten aangegeven met hun INCI-namen.
Doel van de ingrediëntvermelding is de gebruikers van cosmetica te informeren over de samenstelling van een product. Om het voor de consument overzichtelijk te houden, is eenduidige vermelding van de ingrediënten erg belangrijk. Van veel ingrediënten zijn echter meerdere namen bekend, bijvoorbeeld de chemische naam, de handelsnaam of de merknaam. Daarom is er voor alle stoffen in de cosmetica besloten om deze aan te geven met hun INCI-naam. Dit is onder andere nuttig voor wanneer iemand overgevoelig is voor een bepaalde stof. Aan de hand van het etiket van het product kan hij dan bepalen of het product voor hem/haar geschikt is.
Ook voor mensen die beroepsmatig met cosmetica werken, zijn INCI-namen een belangrijk hulpmiddel. Het stelt schoonheidsspecialisten, huisartsen, dermatologen etc. in staat hun cliënten te adviseren over het gebruik van cosmeticaproducten.
INCI namen en een veelgebruikte INCIlijst
Biologisch huidverzorging
Divers én lekker eten produceren, met respect voor natuur en zonder dat er gebruikt wordt gemaakt van kunstmest chemische bestrijdingsmiddelen? Biologisch!
Als er op het label staat dat het een biologisch product is, dan is dat ook zo. ‘Biologisch’ is namelijk een wettelijk beschermede term en mag niet zomaar door iedereen worden gebruikt. Alleen producten die voldoen aan bepaalde eisen die erop gericht zijn zo natuurlijk mogelijk voeding te produceren mogen dit label/begrip dragen. Maar ook als er eco, eko, organic of bio op staat moeten deze producten voldoen aan de strenge eisen.
– Biologische producten zijn geproduceerd met respect voor de natuur en dier.
– Er is geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica.
– En alle producten/ondernemingen staan onder strenge controle van het onafhankelijke instituut SKAL.
Biologisch – Europees bio-keurmerk.
Aan het ‘groene blaadje’ zijn biologische producten makkelijk te herkennen. In Nederland geldt dit keurmerk niet voor cosmeticaproducten. Het groene blaadje is voorbehouden aan alles wat geteeld is en leeft. Voedingsmiddelen en katoen. Gelukkig zijn er wel andere certificeringsinstanties die keurmerken hebben voor cosmetica. Hieronder tref je de keurmerken die specifiek zijn ontwikkeld voor verzorgingsproducten.
Het ‘groene blaadje’ staat voor een product dat voldoet aan de strenge eisen van biologische productie en dat er een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke instantie. Op elke verpakking van een biologisch product kun je terugvinden welk certificeringsbedrijf de controle heeft gedaan. In Nederland is dat Skal en dit bedrijf kun je herkennen aan het nummer NL-Bio-01. Dit nummer staat vaak net onder of boven het ‘groene blaadje’ – dat overigens ook in zwart/wit mag worden gedrukt. Elk bedrijf dat voldoet aan de eisen krijgt een uniek nummer van Skal. Bij Skal kun je zelf gemakkelijk verifieren of het desbetreffende bedrijf daadwerkelijk gecertificeerd is. Transparantie boven alles!
EKO (nvt op cosmetica)
Het EKO keurmerk gaat weer net even verder dan biologisch. Een biologisch gecertificeerd product is herkenbaar is aan het ‘groene blaadje en een Eko gecertificeerd product is herkenbaar aan het zwart-witte Eko-logo. Net als het woord ‘biologisch’ is ook het begrip ‘Eko’ wettelijk beschermt en mag dus niet zomaar door iedereen gebruikt worden. Als er dus ‘Eko’ op een product staat dan is het product ook Eko. Dit keurmerk geeft aan dat het product gegarandeerd en gecontroleerd biologisch is en bovendien óók afkomstig is van een bedrijf die aantoonbaar extra aandacht besteedt aan duurzaamheid. Als een product EKO gecertificeerd is is het altijd ook een biologisch gecertificeerd product.
Let op: dit keurmerk is evenals ‘biologisch’ alleen van toepassing op voedingsmiddelen en katoen. Hieronder vind je de keurerken die spcifiek voor huidverzorging en cosmetica zijn ontwikkeld.
Naast wat er in de Europese wetgeving is geregeld over biologisch, hebben producenten, telers en boeren in internationaal verband ook hun eigen (nog strengere) vier principes voor biologische landbouw geformuleerd: ecologie, gezondheid, zorg en eerlijk. De meeste producenten, telers en boeren gaan veel verder in duurzaamheid dan wat er geëist wordt in de regel- en wetgeving. Zo doen bijvoorbeeld boeren aan natuurbeheer, letten producenten extra op verpakkingen en gebruiken telers groene stroom (die in steeds meer gevallen zelf wordt opgewekt). Het Eko-keurmerk wordt dus gehanteerd door bedrijven die willen laten zien dat ze deze principes onderschrijven. Het laat zien dat het product biologisch is én geproduceert is door bedrijven die bovenwettelijke duurzaamheids inspanningen leveren.
BDIH – Certified Organic Ingredients
Het in Duitsland gevestigde BDIH heeft wereldwijd voor biologische cosmetica een aantal strenge normen vastgesteld.
BDIH is een vereniging van fabrikanten en distributeurs. De afkorting BDIH staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor farmaceutische producten, gezondheids- en reformproducten, voedingssupplementen en persoonlijke huidverzorgingsproducten.
Ze reiken veel verder dan de ingrediënten alleen. BDIH houdt ook rekening met de milieueffecten voor de inkoop van grondstoffen, het productieproces, hoe de ingrediënten zijn verwerkt, genetische modificatie en de verwachtingen van de consument.
1. Grondstoffen verkregen uit planten
Voor zover mogelijk moeten grondstoffen verkregen worden uit planten die biologisch geteeld zijn of wild groeien. Vanzelfsprekend wordt bij de keuze tussen deze twee rekening gehouden met kwaliteit en beschikbaarheid.
2. Dierenbescherming
Bij het ontwikkelen, testen of vervaardigen van eindproducten mogen geen dierproeven worden uitgevoerd. Het is verboden om grondstoffen te gebruiken die afkomstig zijn van dode gewervelde dieren (bijvoorbeeld schildpaddenolie, nertsolie, marmotvet, dierlijke vetten, dierlijk collageen of levende cellen).
3. Grondstoffen afkomstig van mineralen
Het gebruik van anorganische zouten en grondstoffen verkregen uit mineralen is globaal toegestaan.
4. Grondstoffen die beperkt toegelaten worden
Voor de productie van natuurlijke cosmetica is het toegestaan om componenten te gebruiken die gescheiden worden door middel van hydrolyse, hydrogenering, verestering, transverestering en condensaties van de volgende natuurlijke materialen: vetten, oliën en wassen, lecithine, lanoline, monosachariden, oligosachariden en polysachariden, eiwitten en lipoproteïnen.
5. Niet toegelaten
Uitdrukkelijke afwijzing van organisch-synthetische kleurstoffen, synthetische geuren, geëthoxyleerde grondstoffen, siliconen, paraffine en andere aardolieproducten.
6.Microbiologisch veilig product:
Om tot een microbiologisch veilig product te komen, worden naast de natuurlijke conserveringsmiddelen ook de volgende natuuridentieke conserveringsmiddelen toegestaan:
*Benzoaten
*Salicylzuur met hun zouten
*Sorbinezuur met hun zouten
*Benzylalcohol
*Bij het gebruik van deze stoffen moet altijd vermeld worden: “geconserveerd met..”
7. Niet ontsmetten met radioactieve straling.
Het is verboden om organische grondstoffen en afgewerkte cosmetische producten te ontsmetten met behulp van radioactieve straling.
De controle van deze punten wordt door een onafhankelijk instituut gedaan.
Cosme Bio
CosméBio is een keurmerk uit Frankrijk. Er is een blauw label en een groen label.
Blauw label:
Het product is voor minimaal 50% van de biologische ingrediënten op de totale ingrediënten afkomstig van planten (dus met uitzondering van water) en een minimum van 5% van het totaal moet biologisch zijn.
Groen label:
Minimaal 95% exclusief water moet biologisch zijn en minimaal 10% van het totaal moet organisch zijn.
De standaard staat een minimum of zelfs een verwaarloosbare hoeveelheid van synthetische producten toe die nog beschikbaar zijn in natuurlijke vorm.
– Voor plantaardige grondstoffen moet ten minste 95% van biologische kwaliteit zijn
– Zonder synthetische geur- of kleurstoffen
– Het totaal blokkeren van synthetische conserveermiddelen zoals parabenen
– Geen petrochemische producten (paraffine, silicium, PEG)
– Geen GGO (genetisch gemodificeerde organismen)
– Geen ioniserende behandelingen
De natuur moet volledig gerespecteerd worden (ten aanzien van de balans van het ecosysteem, geen proeven op dieren). De procedures voor het verkrijgen van ingrediënten moeten niet-vervuilend zijn. De eerste verpakkingen en de buitenste omhulsels moeten biologisch afbreekbaar of recycleerbaar zijn.
De consument moet worden voorzien van volledige, transparante informatie over de gebruikte ingrediënten en alle stadia van de productie tot en met het eindproduct. Het percentage van natuurlijke ingrediënten en het percentage van biologische natuurlijke ingrediënten moeten duidelijk worden vermeld op alle gecertificeerde producten en verpakkingen moeten worden voorzien van biologische of milieuvriendelijke logo’s.
Voor meer informatie CosméBio klik hier
Ecocert
Ecocert is een keurmerk van de Ecocert controle- en certificeringorganisatie die richtlijnen voor natuurcosmetica opstelt en de navolging ervan controleert.
Het Ecocert keurmerk is opgericht in 1991 en mag alleen gevoerd worden door merken die willen bekrachtigen dat hun producten voldoen aan de strengste eisen op het gebied van onderzochte en goedgekeurde ingrediënten voor hun cosmetica. Omdat Ecocert haar wortels heeft in de biobeweging in de jaren ’70, moeten alle producten en ingrediënten voor het grootste deel van biologische oorsprong zijn. Biologische landbouw is een teeltwijze met respect voor de natuur, waterbronnen, biodiversiteit en waarbij het het gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen is uitgesloten.
Ecocert heeft onder andere als doelstelling het controleren van biologische cosmetica. Dat doet de organisatie in 80 landen met wereldwijd 350 medewerkers. Ecocert heeft vele contacten en de noodzakelijke ervaring in het veld. De manifesten van Ecocert worden onder andere uitgevoerd in Brazilië, Canada, Colombia, Duitsland, Japan, Portugal, Roemenië, Zuid-Afrika, Spanje, Burkina Faso, China, Costa Rica, Ecuador, India, Madagaskar, Marokko, Tunesië en Turkije. Sociale omstandigheden en milieukwesties zijn nauw met elkaar verbonden. Ecocert is een organisatie die zich daarvan volledig bewust is en probeert daarin een leidinggevende rol te spelen.
Elk bedrijf dat een Ecocert certificering heeft, dient zich te houden aan alle geldende regels (zoals HACCP, arboregels etc.). Daar bovenop moeten deze bedrijven voldoen aan de Ecocert richtlijnen die gelden binnen de cosmeticabranche.
Voor meer informatie over Ecocert klik hier
Gluten Free
Glutenintolerantie
Iemand met glutenintolerantie kan niet tegen gluten. We spreken ook wel van coeliakie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.
Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. Daar is wel een strikt glutenvrij dieet voor nodig. Elk spoortje van gluten beschadigt de darm opnieuw. Coeliakie heb je levenslang.
Bij cosmetica en huidverzorgingsproducten met een certificering weet je zeker dat je een natuurlijk, biologisch, diervriendelijk en verantwoord product in handen hebt.
NaTrue
NaTrue: streng en wereldwijd
NaTrue is het nieuwe, internationale label voor natuurlijke en biologische huidverzorging. De naam ‘NaTrue’ is een samenvoeging van het woord ‘nature’ en ‘true’. Dit label is ontwikkeld door een groep bekende producenten van natuurlijke cosmetica, waaronder Lavera. NaTrue is het strengste en eerste wereldwijde keurmerk voor natuurcosmetica. De organisatie van NaTrue wil de integriteit van echte natuurlijke producten waarborgen door de hoogste normen voor natuurlijke en biologische producten en ingrediënten vast te stellen. Voor elk product is aangegeven welke ingrediënten zijn toegestaan. De vereisten van zeep zijn anders dan die voor parfum en deodorant.
Om meer inzicht te geven in de kwaliteit van producten hanteert NaTrue een driesterrensysteem:
NaTrue één ster: natuurlijke persoonlijke verzorging
Producten in deze categorie voldoen aan strikte basisvereisten die gelden voor natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn processen vastgelegd die gebruikt worden voor de zorgvuldige bereiding van de ingrediënten.
NaTrue twee sterren: natuurlijke persoonlijke verzorging met biologische ingrediënten
Bij producten gecertificeerd met het NaTrue-label met twee sterren, moet ten minste 70% van de natuurlijke ingrediënten afkomstig zijn van gecertificeerde biologische productie en/of van gecontroleerde wildpluk.
NaTrue drie sterren: biologische persoonlijke verzorging
In door NaTrue goedgekeurde producten met drie sterren is ten minste 95% van de daarin aanwezige grondstoffen afkomstig van gecontroleerde biologische productie. Er zijn slechts enkele productgroepen van Lavera die aan deze eisen kunnen voldoen, bijvoorbeeld de badoliën.
Bij veel producten (douchegels en shampoos) is water het belangrijkste ingrediënt. Omdat water nooit van biologische kwaliteit kan zijn, hebben deze producten altijd het NaTrue-label met één ster (ook al is het grootste deel van de overige ingrediënten van biologische kwaliteit).
Alleen producten die voldoen aan de strenge normen van NaTrue krijgen een NaTrue-waardering en mogen het NaTrue-label voeren.
Voor meer informatie over NaTrue klik hier
Not Tested On Animals
Dierproefvrij betekent dat er zowel bij de productie als bij de ontwikkeling van een product geen dierproeven gedaan worden.
Ook gebruik van grondstoffen van dode gewervelde dieren, bijvoorbeeld schildpaddenolie, nertsenolie, marmottenvet, is niet toegestaan. Bedrijven die deze gecertificeerde producten voeren volgen de overtuiging dat testen op dieren onnodig is. Het is ook onwetenschappelijk, aangezien veel dieren een ander immuunsysteem en huidweefsel hebben dan mensen.
Het is herhaaldelijk bewezen dat dierlijke stoffen niet bijdragen aan de effectiviteit van een huidcrème. Ingrediënten als collageen, afkomstig van dode dieren, zorgen er niet voor dat de huid collageen gaat aanmaken. Nutriëntrijke oliën en extracten van planten zijn veel zinvoller voor de huid. De huid kan deze stoffen opnemen waardoor de huid wordt beschermd en het herstelvermogen van de huid bevordert wordt.
Nieuws: 28-11-2013: Logona en Santé hebben vandaag te kennen gegeven zich volledig terug te trekken uit de Chinese markt vanwege ‘de starre houding van de Chinese overheid omtrent dierproeven’.
Cruelty Free
People for the Ethical Treatment for Animals
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Nederland is opgericht in 1993 als een internationale zusterorganisatie van PETA USA en is een door de Belastingdienst erkende charitatieve instelling.
PETA USA is opgericht in 1980 in de Verenigde Staten en is met meer dan drie miljoen leden en sympathisanten de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld.
PETA richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Ze gaan te werk volgens het eenvoudige principe dat dieren er niet zijn om op te eten, als kleding te dragen, te gebruiken voor dierproeven of te gebruiken voor amusement. PETA’s werk richt zich op de vier gebieden waar de grootste aantallen dieren gedurende de langste tijd het meest intens lijden. Dit zijn de vee-industrie, de kledingbranche, de proefdierlaboratoria en de amusementssector. PETA geeft voorlichting aan beleidsmakers en publiek over dierenmishandeling en wil anderen laten inzien en begrijpen dat dieren het recht hebben om met respect te worden behandeld.
PETA en zusterorganisaties doen dit door middel van publieksvoorlichting, onderzoek, wetgeving, speciale evenementen, samenwerking met beroemdheden en protestcampagnes.
Voor meer informatie klik op: www.peta.nl en www.peta.org
Soil Association
The Soil Association is een Brits keurmerk en heeft in 2002 een standaard voor gezondheids- en cosmeticaproducten geïntroduceerd. Consumenten en bedrijven wensten een onafhankelijk controlerende instantie die kon verifiëren dat de producten die zij kochten en verkochten werkelijk biologisch waren. Zij streven naar een wereldwijde biologische norm.
De standaard van Soil Association is gebaseerd op een zo hoog mogelijk deel biologische ingrediënten naast een minimale bewerking van de ingrediënten.
De ingrediënten mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en ook het productieproces mag het milieu niet negatief beïnvloeden.
Testen op dieren is niet toegestaan.
Alle producten krijgen een label, zodat de consument duidelijk kan zien wat voor een product hij koopt.
De producten moeten:
*geschikt zijn voor hun doel;
*een zo hoog mogelijk deel biologische ingrediënten hebben;
*duidelijk geïdentificeerd worden, traceerbaar zijn en gescheiden van niet-biologische producten in alle stadia van de productie;
*niet getest zijn op dieren;
*niet schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu in de vervaardiging en het gebruik;
*geproduceerd worden in overeenstemming met onze ethische handelsnormen en worden gelabeld om duidelijke en nauwkeurige informatie te geven aan de consument.
Voor meer informatie over Soil Association klik hier
USDA
USDA is uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het garandeert dat alle gebruikte bestanddelen in het gehele productieproces voldoen aan de strenge eisen van het National Organic Program. Omdat er in de VS op dit moment nog geen standaard bestaat voor biologische huidverzorgingsproducten, moeten ze voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als die voor biologische voeding. Producten met het USDA keurmerk bevatten minstens 95% biologische bestanddelen.
Voor meer informatie over USDA klik hier
Vegan
Wie wil er nou cosmetica gebruiken die op dieren zijn getest?
Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Dus ook geen dierlijke glycerine, bijenwas en schapenwolvet. Daarnaast gebruiken zij ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt. De producten mogen niet getest zijn op dieren.
Om er zeker van te zijn dat je ook daadwerkelijk een 100% plantaardig product gebruikt, is er het Vegan logo. Het Vegan logo is een geregistreerd keurmerk en laat zien dat het product voldoet aan de standaarden van Vegan Action (US). Duizenden producten van over de hele wereld zijn geregistreerd bij Vegan Action.