Bio ondergoed mannen

bio kleding mannen

HET PROBLEEM

Voor de productie van één onderbroek is dus gemiddeld 700 liter water nodig. Voor een gemiddeld T-shirt zit je zelfs al op 2.500 liter en voor jeans op 7.000 liter water.

Gezien de continue behoefte aan kleding verbruikt de katoenteelt jaarlijks gigantisch veel water. 42 procent van al dat water wordt geïrrigeerd uit lokale rivieren en meren. Dit heeft een enorme impact op de natuur, het milieu in de omgeving en de mensen die van dat water afhankelijk zijn. Een sprekend voorbeeld is het Aralmeer op de grens van Kazachstan en Oezbekistan. Dit meer droogde helemaal op door de katoenteelt.

bio katoen mannen

Aral meer 2000

bio katoen

Aral meer 2013 (bron NASA)

HET ALTERNATIEF

Wij willen dat de kledingindustrie haar waterafdruk verlaagt. Op internet vind je snel duurzame alternatieven voor katoen als hennep, brandnetel en bamboe. Hoewel ze vele malen minder water en pesticiden nodig hebben om te groeien, is transparantie in het productieproces ver te zoeken. Er is weinig duidelijk het gebruik van de chemicaliën om de harde bamboestok tot zachte vezel te maken, bijvoorbeeld.

‘RAINFED’ GETEELDE BIO-KATOEN

Voor Bio4Men is het beste alternatief voor dit moment ‘rainfed’ geteelde bio-katoen met GOTS keurmerk:

  1. Bio-katoen
    Biologisch katoen wil zeggen dat het katoenplantje geen of alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen krijgt, zoals knoflook en geurstoffen die schadelijke insecten wegjagen. Daarnaast wordt bij de teelt van biologisch-katoen uitputting van de grond tegen gegaan door de katoenteelt af te wisselen met granen- en peulvruchtenteelt.
  2. Rainfed
    Wanneer je katoen teelt in een vochtiger klimaat heb je minder irrigatiewater nodig, dat spreekt voor zich. Zo valt tot een kwart te besparen ten opzichte van het wereldgemiddelde en wel tot 70 procent water te besparen in vergelijking met landen als India. Dat heeft minder impact op de waterstand in een gebied, en daarmee ook minder effect op de natuur om de katoenplantages heen en de beschikbaarheid van zoet drinkwater voor de lokale bevolking.
  3. GOTS-gecertificeerd
    GOTS staat voor de Global Organic Textile Standard. Kleding met dit keurmerk biedt je de zekerheid dat het zonder slavenarbeid en gevaarlijke chemicaliën is gemaakt – van katoenplant tot T-shirt. Wel zo prettig, toch?! Check www.global-standard.org voor alle informatie.
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van www.bio4men.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 10 reviews.